Ny rorstævn

Da jeg i foråret 2012 løftede roret af, var det tydeligt, at agterstævnen ikke havde det godt. Fra siderne så den fin ud, men lige midt bagpå kunne man stikke stemmejernet direkte ind gennem stævnen. Efter fem minutters stikken stod problemet klart: Hele agterstævnen skulle udskiftes.
Det tog en dag at fjerne den gamle stævn. Et solidt stemmejern gjorde arbejdet. Da stævnen var væk, sad sylespidse og nåletynde rester tilbage af det, der en gang var solide skibssøm. Heldigvis var bordene på begge sider fine. Stævnen var rådnet op indefra, men udviklingen var ikke gået igennem overfladen ud mod bordene.

Den ny stævn
Med under en måned til søsætning var der ikke tid til at løse bordene for at kunne montere en ny stævn. Så jeg valgte at lave stævnen i to dele. En inderstævn og en yderstævn som boltes sammen. De kan så monteres indefra og udefra. I praksis måtte jeg dele inderstævnen i to, ellers var det umuligt at montere den – med mindre hele cockpittet blev afmonteret.
På savværket i Ølstykke fandt jeg et godt stykke egetømmer 5×5 tommer og ca 3 meter langt. Det havde ligget og tørret gennem nogle år. Stykket kunne blive til ny stævn, det skulle bare saves igennem på langs. Det klarede min kædesav med tålmodighed og en del slibninger undervejs.

Egetømmeret deles i to.
Egetømmeret deles i to.

Spunning gange to
Med et tyndt stykke krydsfiner tog jeg mål af stævnens krumning og overførte desuden vinklerne mellem bord og stævn, så jeg kunne lave en spunning. Jeg tog mål for hver 10 cm og tegnede vinklen over på krydsfinerskabelonen.
Da yder- og inderdelene var savet groft ud og høvlet i noget nær rigtig form, tilpassede jeg yderstævnen. Spunningen lavede jeg ved at overføre vinklerne og save to riller med en tommes mellemrum i samme vinkel. Med stemmejern fjernes træet og vinklen fintilpasses. På den måde kommer der en korrekt vinkel for hver to cm, og så er det ikke så vanskeligt at høvle hele spunningen i rigtig kurve. Husk på, at det jo kun er en halv spunning, den anden halvdel af spunningen sidder på inderstævnen.
Den grove tilpasning er i gang.
Den grove tilpasning er i gang.

Bagefter tilpassede jeg så inderstævnen. Først så anlægget mellem yderstævn og inderstævn passede præcist, derefter gjaldt det spunningen. Og efter fem prøvemontager på båden med masser af finjustering med rasp og høvl passede det hele.

Bolte på tværs
Seks gennemgående gevindjern holder yder- og inderstævnene sammen. Jeg har brugt 10 mm syrefast rustfrit stål. Boringen krævede indkøb af et nyt ekstra langt træbor. Men selve boringen var ikke vanskeligt. Den foregik i mit køkken med stævnen holdt sammen af skruetvinger og lagt mellem to stole.
Efterfølgende har stævndelene fået olie og jernmønjeprimer inden de blev samlet og monteret.

Montage og det sidste
Efter en del bøvlen lykkedes det at få stævndelene på plads. Det er ikke nemt at være alene om et job der bør udføres af to. En mand på hver side. Men denne hverdag formiddag var der ingen hjælper i nærheden.

Monteret og malet. Roret på igen, men det skal udskiftes om et år eller to. Der var ikke tid til at montere stævnrør og at tilpasse rorstævnen til skruen. Så en sæson eller to med påhængsmotor ventede forude...
Monteret og malet. Roret på igen, men det skal udskiftes om et år eller to. Der var ikke tid til at montere stævnrør og at tilpasse rorstævnen til skruen. Så en sæson eller to med påhængsmotor ventede forude…

Bordene skrues ind i stævnen med rustfri skruer. Fordi der er en del ujævnheder på bordenes indvendige anlæg efter gamle søm, har jeg måttet lægge nogle striber 3M på inderstævnens spunning inden sammenskruningen.
Som det sidste er der hugget spor til de to rorbeslag. Det hele er malet med linoliemaling, roret er sat på.