Masten

Masteskuret på Orø Havn kunne fint bruges til høvlearbejdet. Det var nemt at finde en god højde! Den smukke høvl fik jeg for mange år siden af min afdøde morbror Frank Bordal.
Masteskuret på Orø Havn kunne fint bruges til høvlearbejdet. Det var nemt at finde en god højde! Den smukke høvl fik jeg for mange år siden af min afdøde morbror Frank Bordal.

Jeg havde håbet at finde en ældre rund mast, som kunne bygges om til Spray. Men det lykkedes ikke, og derfor besluttede jeg at høvle den eksisterende – og sunde – bermudamast ned til de rigtige proportioner. Den havde dråbeformet profil og kunne godt tilpasses dimensionerne.
Som nævnt er mastens diameter fra bommen til beslaget med undervanter 13 cm, og så smalner den moderat ind til at være ca 8 cm i toppen.

Inden arbejdet gik i gang blev alle gamle beslag og masteskinnen afmonteret. Så blev der målt op og mærket af til de forskellige diametre. knap tre meter af mastens top skulle saves af.
Det grove høvlearbejde klarede en elhøvl, og det sidste pæne tog jeg med en god gammel rubank med rundet sål, beregnet til at høvle master, flagstænger og den slags. Skabeloner af solid pap gjorde det nemt at tjekke formen.

De høvlede flader blev efter slibning smurt med koldpresset linolie et par gange og strøget med Le Tonkinoise linoliefernis. Der har næppe været tjæret mast på en båd som Spray. Huller efter beslag blev først fyldt med linoliekit.

I en periode beholdt vi de gamle beslag fra bermudariggen og den rustfri stående rig, men da den ny galvaniserede stående rig var klar, blev der sat kindbakker af eg på masten til at bære riggens øjespelser. Kindbakkerne sidder dels omtrent hvor det gamle fokkegods sad, dels højere oppe til overvant, fokkestag, stængestag og bomdirk. Kindbakkerne er for neden fældet 3-4 mm ind i masten og boltet tværs gennem masten. De er smurt med lys trætjære.

Den gamle dråbeformede mast høvlet rund, og rigget med galvaniseret vire lagt i øjeslejse om masten. Øjesplejsene hviler på kindbakker af eg.
Den gamle dråbeformede mast høvlet rund, og rigget med galvaniseret vire lagt i øjeslejse om masten. Øjesplejsene hviler på kindbakker af eg. Hvis du forstørrer billedet ved at klikke på det, kan de se detaljerne.